Kiev Gezilecek Yerler 20: Kiev Meçhul Asker Anıtı ve Holodomor Soykırımı Müzesi
Hello Hello Turistler,
Kiev Meçhul Asker Anıtı ve oldukça yakınındaki Holodomor Soykırımı Müzesi, Kiev’de az zamanınız varsa gezilecek diğer yerleri düşünürsek kesinlikle görmeniz gereken bir nokta değil. Bir miktar da uzak bir noktada kalıyor. ancak iki noktada çok güzel Kiev manzarasına sahip ve ülke tarihi açısından önemli. Peki bu iki güzel alanı çok da vakit kaybetmeden nasıl gezebiliriz?
Bu Yazıda Yer Alan İçerikler
- Pechersk Lavra – Mağaralar Manastırı’ nı gezeceğiniz günün planına dahil edebilirsiniz. Sabahtan bu iki noktaya uğrar, öğlen olmadan Pechersk Lavra – Mağaralar Manastırı alanında olursanız verimli bir gün geçirmiş olursunuz.
- Kiev’ de 3 ve üzeri gününüz varsa Volodymyr tepesinden başlayıp bu noktaya kadar bir yürüyüş rotası oluşturabilirsiniz.
Ben sabah nasıl gezdim ?
– Sabah 7:00 gibi Volodymyr Tepesinden başlayıp, Cam Köprü, Halkların Kardeşliği Anıtı ve Mariyinsky Sarayı’ ndan yürüyerek geçerek buraya kadar yürüdüm , buradan da Mağaralar Manastırı’na devam ettim. Geçtiğim 4 noktanın açılış saati yoktu dolayısıyla 3 saatte Holodomor Müzesi’ ne vardım.10:00 ‘da müze açıldı,10:30′ da müzeden çıktım ve Pechersk Lavra’ ya gittim. Böylece 1 günde Kiev’in en önemli noktalarını gezmiş oldum. İşin sırrı: Erken kalkmak ve açılış saatlerini dikkate alarak planlama yapmak.
sd
Kiev Meçhul Asker Anıtı’ na Nasıl Gidilir?
Kiev Marinsky Sarayı’ nı geçtikten sonra “Park of Eternal Glory” parkta yer alıyor.
ed
- METRO İLE ULAŞIM: Bu noktaya en yakın Arsenalna Metro Durağı’ dır. Yoldan yürürseniz 10 dakikada, arka taraftaki parkın içinden yürürseniz 19 dakikada buraya ulaşabilirsiniz.
- DİĞER ULAŞIM SEÇENEKLERİ: 24, 24A numaralı Otobüsler ve 38 numaralı treleybüs buradan geçiyor.
- UBER: St. Sofia Katedralin olduğu meydandan bindim ve 15-18 TL civarı ödedim.
– Durak isimleri, otobüs numaraları not almak yerine her zaman en doğrusu bulunduğunuz yerden Google Maps ile yol planlaması oluşturmaktır. Duraklar, hatlar değişebilir, çalışma olabilir, Google Maps her zaman anlık veri paylaştığından bence daha güvenilir.
1- Monument to Unknown Soldier – Kiev Meçhul Asker Anıtı
Ebedi Zafer Anıtı diğer bir adıyla meçhul asker anıtı Ukrayna’ nın Nazi işgalcilerinden kurtarılmasının 40. yıl dönümü vesilesiyle, İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen askerlerin anısına 1957′ de açılmış.
- Monument to Unknown Soldier – Meçhul Asker Anıtı, 27 metrelik bronzdan yapılmıştır. Dikilitaşın altında bronz çiçek çelenginin içinde Ebedi Ateş yanar. 1957′ den beri yanan ateş, 2017′ de bir saldırıya uğramış ve saldırganlar ateşi çimento ile doldurularak kapatmış. Alev daha sonra yetkililer tarafından yeniden yakılmış.
- Her yıl 9 Mayıs Meçhul Askerleri anma günü olarak kutlanıyor, halk burayı ziyaret edip çiçek bırakıp, mumlar yakıp dua ediyorlar.
- Meçhul Asker Mezarı’ na çelenk koymak, devlet ziyaretleri sırasında Dış işleri Bakanlığı’ nın resmi protokolüdür. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şubat 2012′ de, 2020′ de Kiev ziyaretlerinde burayı ziyaret etmişti.
- Anıt alanında iki önemli alan var. Biri Alley of Fallen Heroes – Düşen Kahramanlar Sokağı olarak biliniyor. Burada II. Dünya Savaşı sırasında kahramanca ölen on bir general, yirmi bir subay ve iki çavuş olmak üzere 34 askerin mezarı bulunuyor.
- Diğer sokağın girişinde de bir pilot heykeli göreceksiniz. Ukrayna asıllı Sovyetler Birliği Kahramanı, Havacılık Mareşali Ivan Mykytovych Kozhedub‘ a ait olan bu anıt 2010 yılında dikilmiş. Gösterdiği başarılar sebebiyle üç kez Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası kazanmış. Burada yer alan büstler ise 2013 yılında Sovyetler Birliği Kahramanlarına ait.
2- Holodomor Genocide Museum – Holodomor Soykırımı Müzesi
Holodomor Soykırımı Müzesi , Meçhul Asker Anıtı’ ndan 300 mt. uzaklıkta yer alıyor, yürüyerek 10 dakikada ulaşabilirsiniz.
Holodomor Soykırım Müzesi Ziyaret Saatleri ve Bilet Bilgisi
- Ziyaret Saatleri : 10:00 – 18:00 Her gün
Giriş ücreti : 30 Grivna
18 Mayıs – Uluslararası Müze Günü ve Kasım ayının dördüncü Cumartesi – Ulusal Holodomor Soykırımı Anma Günü girişler ücretsizdir.
- İnternet Sitesi: https://holodomormuseum.org.ua/
– Tek bir olayı anlatan küçük bir müze. Kesinlikle ziyaret etmelisiniz, çok etkileyici gözyaşları sel bir yer diyemem ama gittiğiniz ülkenin geçmişindeki bu büyük acıyı öğrenmek için bir fırsat.
- Holodomor, Ukraynaca “açlıkla öldürmek” anlamına gelir. Holodomor ya da Ukrayna soykırımı; 1932 – 1933 yılları arasında Ukrayna Sovyetler Birliğine dahilken, şimdiki Ukrayna ve Rusya’ nın Kuban bölgesinde, Sovyet yönetiminin ekonomik politikaları sonucu oluşan kıtlık sebebiyle, yaklaşık olarak 8 milyon insanın öldüğü olaylardır. Bu olay sonunda Ukrayna nüfusunun dörtte birinin o dönemde hayatını kaybettiği düşünülmektedir.
- Her yılın Kasım ayının son Cumartesi günü, Holodomor Soykırımı kurbanlarını anma günüdür.
HOLODOMOR, Ukrayna’ da Kıtlık – Soykırım, Büyük Kıtlık veya 1932 – 33 Ukrayna Soykırımı olarak da bilinmektedir.
Holodomor’ un sebeplerinden en önemlisi, Sovyet döneminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardır. Özellikte kooperatif tarım uygulamalarını kabul etmeyen Ukrayna köylüsü zorlamalar karşısında tarım üretiminden vazgeçerek, üretimi durdurmuştur.
Durumun gidişatını önceden kestirebilecek olan dönemin yöneticileri, “anti – kolhoz” hareketin yayılmasını önlemek amacıyla, sorunu hafifletecek önlemler almaktan kaçınmış ve bir nevi bölgede diğer direnişçi köylülerce ibret alınabilecek bir olay çıkarmak istemiştir.
Açlığın en tepeye ulaştığı dönemde dahi, Sovyet yönetimi, 1932′ de 1,7 milyon ton, 1933′ te 1,84 milyon ton tahıl ihraç etmiştir. Bölgede artan açlıktan kaçmak isteyenlerin başka bölgelere gitmesine engel olunarak, katliama seyirci kalınmıştır. O dönemde kıtlık haberleri mümkün olduğunca sansürlenerek dünyanın dikkatinden saklanmıştır.
Wikipedia Türkiye
Olayın bir de bu yüzü var.
Sovyetler Birliği’ nin toprakta özel mülkiyete dayanan üretimi kaldırma politikasına zengin köylüler ve onların etkisi altındaki kimi köylüler sert tepki vermiştir. Çünkü tarımda kolektifleştirme girişimlerinin başarıya ulaşması demek zengin köylülerin eski ayrıcalıklarını kaybetmesi anlamına gelmekteydi.
Zengin köylülerin kolektifleştirme hamlesine tepkisi tarımsal üretimi durdurmak oldu. Bu durumun neticesinde de Ukrayna’ da kıtlığa ve kıtlığın tetiklediği salgın hastalıklara bağlı ölümler gerçekleşti. Ölümler neticesinde Sovyet hükûmeti köylülerden aynı miktarda tahıl toplamaktan vazgeçerek toplanan tahıl miktarını düşürmüştür.
1940′ ların sonunda Penisilin’ in bulunmasıyla önüne geçilen salgın hastalıkların 1930′ lu yıllarda önüne geçilmesine teknik olarak imkân yoktu. Penisilin bulunana kadar ABD ve Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere milyonlarca insan salgın hastalıklara yakalanarak hayatlarını kaybetmişlerdi.
Wikipedia Türkiye
Belgelerin, fotoğrafların ortaya çıkması ise bir mühendisin fotoğrafları sayesinde olmuş.
Avusturyalı bir mühendis olan Alexander Wienerberger, I. Dünya Savaşı sırasında Ruslara tutsak düşmüştü ve SSCB döneminde Ukrayna’ nın başkenti Harkov‘ da yaşıyordu.
Harkov’ da kaldığı süre boyunca Alexander Wienerberger, şehirde tanığı olduğu Holodomor’ u yaklaşık 100 fotoğrafla belgeledi. Bu fotoğrafları, marketlerde kuyrukta bekleyen aç insanları, aç çocukları, Harkov sokaklarında açlıktan ölen insanların cesetlerini ve açlık kurbanlarının toplu mezarlarını tasvir etmektedir.
Alıntılar:Wikipedia Türkiye
- Bir kaç yerde okuduğuma göre Alexander W. hiç Ukrayna’ da bulunmamış. Fotoğrafların dünya savaşları sırasında çekildiğini kanıtlayan araştırmalar varmış.
- Ölümlerin; salgın hastalıklar, iklim koşulları nedeniyle oluşan açlık ve ekonominin savaşlardan çökmesi sonucu oluştuğunu, sonuçların ise Sovyet rejimine ve komünist sisteme karşı karalayıcı bir propaganda olacak şekilde yansıtıldığını kabul edenler de var. Hatta Sovyet rejimin bölgeye gönderdiği yardım ve erzak kolilerinin belgeleri bulunmuş.
Öyle ya da böyle;
1933 yılının sonunda, Ukrayna ve Rusya’ da tahminen 5 – 10 milyon insanın öldüğü düşünülmektedir.
Ölenlerin %81.3′ ü Ukraynalı, %4.5′ i Rus, %1.4′ i Yahudi ve %1.1′ i Polonyalı’ dır. Tüm köylü nüfusunun %25 – 50’si hayatını kaybetmiştir.
Wikipedia Türkiye
- Müze bu olaylarda ölenlerin anısına açılmıştır. İçeride tüm olayları anlatan bir belgesel izleme odası ve eşyaların ve fotoğrafların sergilendiği bir alan vardır. Köylülerin Taş değirmenleri at arabalarını eski kayıkları sergileniyor. Açıkçası sergi alanı çok zengin değil.
- Girişte ilk solda belgesel odası oldukça çarpıcı. Siz odaya girince İngilizce olarak belgeseli baştan başlatıyorlar. Belgesel olayları ve yaşananları resimler, videolar ve belgelerle açıklıyor. Ayrıca kurtulanlarla yapılan röportajlarda yer alıyor. İngilizce olması kimseyi korkutmasın zira zaten yukarıda bütün olayı açıkladım. Sadece izleyerek de anlaşılıyor her şey.
- Müzenin sitesinde bu olayın neden soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini açıklamışlar.
Olayların soykırım özelliğinde olup olmadığı tartışılsa da, Ukrayna‘ nın uluslararası alanda Holodomor’ un soykırım olarak tanınması yönündeki taleplerine, Rusya şiddetle karşı çıkmaktadır.
Wikipedia Türkiye
- Holodomor’ u şu an 26 ülke ve 1 uluslararası kuruluş, soykırım olarak tanıyor.
- Türkiye tanıyan ülkeler arasında değil. Hatta Cumhurbaşkanı’ nın Kiev ziyaretinde Ukrayna Hükümeti, Holodomor Soykırım Müzesi’ ni ziyaret etmesini talep etmiş, Türkiye Rusya ile sorun yaşamamak için kabul etmemişti. Sonra bir şekilde aştılar ziyaret protokolü krizini, Cumhurbaşkanı sadece meçhul asker anıtını ziyaret edip çelenk bırakmıştı.
Bu yazımın sonuna geldim. Hepinize güzel bir gün ve iyi eğlenceler diliyorum. Yazımda bir hata ya da eksik olduğunu düşünüyorsanız lütfen bana yazın. Sizin keşfettiğiniz, bildiğiniz ilginç bir bilgi varsa lütfen lütfen bana yazın.
@hellofromworldcom
#hellofromworldfromkiev
Yasemin.
Kiev’de Her Şey Haritası
Aşağıda yer alan harita, Kiev’de gezilecek -görülecek-ilginç olabilecek her yeri kendi araştırmalarımla oluşturduğum bir rehber. Kiev gezi haritasında yer alan simgeler ve haritayı nasıl kaydedeceğiniz ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.