Kiev Gezilecek Yerler 1: Aziz Sofya Katedrali – St. Sophia Cathedral
Aziz Sofya Katedrali 1990 da UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş aynı zamanda Ukrayna’ nın yedi harikasından biri kabul ediliyor. Katedralin bulunduğu alan aslında, içerisinde farklı yapıları da barındıran bir müze kompleksi. Önce giriş bilgilerini paylaşayım.
Bu Yazıda Yer Alan İçerikler
St. Sophia Katedral’ine Nasıl Gidilir?
Katedral, kendi adıyla anılan Sofiyivska Meydanı – Sofiyivska Square da yer alıyor. Burası Ukraynalılar arasında “Sofiyskiy Sobor” olarak da biliniyor.
Bağımsızlık Meydanından Sofiyivska Meydanına yürüyerek 7 dakikada ulaşabilirsiniz.
Aziz Sofya Katedrali Ziyaret Saatleri Nedir?
Katedral : 10:00 – 18:00
Çan kulesi : 09:00 – 19:00
Aziz Sofya Katedrali Bilet Fiyatları Nedir?
St. Sophia Cathedral’i giriş bileti için resmi fiyat listesine buradan ulaşabilirsiniz. Sitenin İngilizce versiyonunda bu liste yer almıyor. Açılan sayfa Ukrayna dilinde, sayfaya sağ tıklayıp “Türkçe’ ye Çevir” derseniz oldukça anlaşılabilir şekilde çeviriyor.
- Bölgeye Giriş Bileti
- St. Sophia Katedrali
Bu bilet ile Katedralin içini + Yemekhane yapısındaki sergi salonları + Zaborovsky Kapısı sergi salonlarını gezebiliyorsunuz. - Aziz Sofya Katedrali Çan Kulesi
- Her Şey Dahil Bilet
Bu bilet ile alandaki tüm yapılara girebiliyorsunuz. - Müze Haritası olarak geçen Bilet Türü
Bu bilet ile; bu alandaki tüm yapılar +Golden Gate müzesi + Cyril Müzesi’ ne girebiliyorsunuz.
Eğer buradaki tüm yapıları gezeceğim, Golden Gate -Altın Kapı’ nın içine de girmek istiyorum ve Cyril Müzesine’ de gideceğim diyorsanız alabilirsiniz.
Katedral Giriş Biletini Nasıl Daha Ucuza Getirebiliriz?
Gişede hep bir kargaşa var çünkü gişenin yanında bir bilet tablosu var ve bu bilet tablosu herkesin kafasını karıştırıyor. Her bina girişinde görevli var ve bileti kontrol ediyorlar. Bilet almadan katedrale girmek mümkün değil bunu öncelikle belirtmiş olayım.
- Öğrenci belgeniz var mı? Öğrenci kartınız varsa gişede kartınızı gösterip öğrenci bileti alabilirsiniz. Açık öğretim de oluyor
- Hangi yapıları görmemiz gerekiyor? Burada görülmesi gereken en önemli yer katedral ve kule. Diğer yapılar aşağıda da detaylıca açıkladığım gibi sergi alanları sadece. Tavsiyem: Katedral ve çan kulesi için bilet almanız.
- Biletleme şu şekilde yapılıyor: Aziz Sofya Müze Kompleksi alanına giriş: 25 Grivna + Katedral: 100 Grivna + Kule: 60 Grivna olarak 3 parça için toplamda 185 Grivna ödeyerek daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Her şey dahil bilet almanıza gerek yok.
- Alana giriş için de bilet kesiyorlar çok saçma ama bu şekilde. Yani katedral için zaten para veriyorum bir de katedralin bulunduğu müze alanına girmek için de ayrıca para veriyorum.
- Anlaşabilmek için “One cathedral, one tower “diyeceksiniz. Evet, bu minimal İngilizce cümleyi kurmalısınız, destan yazmanızın faydası yok çünkü İngilizce anlaşmak bir miktar zor.
- Profesyonel fotoğraf çekimi için ayrıca para talep ediyorlar. Ancak biz para ödemedik ve kimse de bir şey demedi.
Aziz Sofya Katedrali-St. Sophia Cathedral Kaç Saatte Gezilir?
Turist sezonundayken buraya hem sabah erkenden gelmenizi hem de gezi süresine bir yarım saat daha eklemenizi öneririm.
–Vaktim var acelem yok derseniz; kuleye 30-45 dakika, katedral ve bahçede gezmesi de 1 saat sürecektir. Hakkını vererek 1.5 – 2 saat diyebiliriz.
–Gezilecek çok yer var zamanım yok derseniz; 1-1,5 saat ayırarak plan yapabilirsiniz.
Aziz Sofya Katedrali – Kiev St. Sophia Cathedral Yürüyüş Rotası
Katedralin bulunduğu müze alanını ve katedral meydanından başlayarak adım adım gezmeye başlıyoruz.
1- Sofiyivska Meydanı
- Bu meydan eski zamanlarda şehir surlarının dışında yer alıyormuş. Aziz Yaroslav surların dışındaki bu alanda Peçenekler‘ i yeniyor ve katedral de zaten onun onuruna inşa ediliyor.
- Sofiyivska Meydanına Noel ve yılbaşı zamanı dev bir yılbaşı ağacı, etrafında da çeşit çeşit yiyecekler, sıcak şarap, hediyelik eşyalar ve eğlence alanları bulunan stantlar kuruluyor.
- Kutlama ve eğlenceler için Maidan – Bağımsızlık Meydanı kullanılıyordu, ancak 2014 Maidan Olaylarında burada yüzlerce sivilin ölmesinden dolayı artık Sofiyivska Meydanında bu tür etkinlikler yapılıyor.
2- Bohdan Khmelnitski Anıtı – Bohdan Khmelnytsky Monument
- Meydanda tam Aziz Sofya Çan Kulesinin karşısında at üzerinde ilerleyen ve elinde topuzla tasvir edilmiş heykel, kariyeri oldukça tartışmalı ancak Avrupa tarihini değiştiren Bohdan Khmelnitsky‘ dir.
- Khmelnitsky Anıtı, Kiev’ in sembollerinden biri ve 1888′ de Polonya harekatının ve bağımsızlık adımının 200. yıl dönümü kutlamaları için Aziz Sofya Meydanında açılmış.
- Bohdan, 1600′ lü yılların sonlarına doğru Ukrayna, Polonya – Litvanya Birliğine dahil konumda iken, Polonya yönetimine karşı bir ayaklanma düzenleyen Zaporijya Kosaklarının lideri. Ayaklanma sonunda da bu topraklarda Kosak Hetmanlığı adında bir devlet kuruluyor.
- Bohdan, asil soydan gelmiyor dolayısıyla krallık kuramaz bu nedenle Hetman’ lık adı verilen bir kralllığımsı kuruyor. Zaman içinde korunma ihtiyacı duyarak önce Osmanlı ile ittifak kurmaya çalışmış ancak Osmanlı ona bağlı bir valilik olarak Osmanlı’ ya bağlanmasını teklif edince bölgenin diğer etkin gücü Ruslar ile ittifak kurmuş.
- Polonya isyanının Avrupa Tarihindeki sonuçları çok büyük olmuş. Değişen dengeler Rusya’ nın yayılmasını, Katolik etkisinin azalmasını, Ortodoksluğun genişlemesini ve nihayetinde Ukrayna’ nın yüzyıllar sürecek Rus etkisine girişini kolaylaştırmış. Bilgiler wikipedia’ dan.
- Öyle ya da böyle Bohdan, Ukrayna’ da ulusal kahraman olarak kabul ediyor. 2004 yılından beri de 5 Grivna üzerinde fotoğrafı kullanılıyor. Ayrıca Kiev magnetlerine dikkatli bakarsanız hemen hemen tümünde Bohdan anıtını görebilirsiniz.
3- Aziz Sofya Çan Kulesi – St. Sophia Bell Tower Kiev
Katedralin bulunduğu alan içerisinde pek çok yapıyı barındıran bir müze kompleksi. Müze alanı bu kulenin altından başlıyor ve içeri kulenin altından giriliyor. Bilet gişesinden biletinizi alıp turnikeden geçiyorsunuz.
Biletler konusunu yukarıda açıklamıştım. Sadece kuleye çıkmak isterseniz yetişkinler için 60 grivna (2020) ücreti var.
- St. Sophia Çan Kulesi, UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir. Çan kulesi, St. Sophia Katedrali’ ne 1700′ lü yıllarda eklenmiş aslında orijinal taslakta bir kule bulunmuyormuş.
- Kule 76 metre uzunluğunda ve 3 kat. İçinde asansör bulunmuyor ama yapıya iliştirilmiş gibi duran uzun mu uzun bir merdiveni var. Merdiven oldukça dik ve dikkatli çıkılması gerekiyor.
- Orijinal yapı 2 kattan oluşuyormuş ancak kulesi tamamlandıktan kısa süre sonra üst katları deprem nedeniyle çökmeye başlamış. Bu nedenle iki katı söküp yeniden yapmışlar ve artık 3 katlı olmuş.
- Çan kulesinin her katında 360 derece Kiev manzarası sizi karşılıyor. Hemen katedralin yanında yükseldiği için de katedralin kubbelerini yakından görüyorsunuz ve evet, katedral çok ama çok parlak. Solda Mikail kilisesini göz alıcı mavisi, sağda Sofya’ nın altın sarısı ve yeşili, buraya mutlaka çıkmalısınız.
- Kule ilk tasarımda kobalt mavisi imiş, ancak restorasyonlardan sonra şu anki rengini almış. Pastel su yeşili üzerine beyaz renkte çiçekler, çelenkler, melekler, üzüm salkımları gibi zarif işlemeler yer alıyor. Dikkatli bakarsanız ışık oyunlarıyla sanki her baktığınızda süslemeler hareket ediyor gibi görünüyor.
4- Aziz Sofya Katedrali – St.Sophia Cathedral
Azize Sofya Katedrali yerel dilinde “Sofiyskiy Sobor” olarak biliniyor. Katedral adını İstanbul Ayasofya’ dan almış çünkü Ayasofya Hristiyanlar için çok büyük bir öneme sahip. Resmi sitesinde “Konstantinopolis’ teki Ayasofya Hristiyanlık tarihi için ne kadar önemli ise, Aziz Sofya Katedrali de Doğu Slav topraklarında o kadar önemlidir” yazıyor.
- St.Sofia Katedrali, Prens Yoroslav’ ın Kiev Rus Devletini Peçeneklerden korumasının zaferini kutlamak için inşa edilmiş. Tarihi 11.yy kadar dayanıyor ve Doğu Slav topraklarında korunan en eski Hristiyan kilisesi.
- 2011 yılında katedralin 1000. yaşını kutlamışlar. Şu an müze olarak kullanılıyor, yerel organizasyonlar dışında ibadete açık değil.
- St. Sophia Katedrali, Kiev Rus ‘un sadece başkilisesi olarak değil, bir okul ve kütüphaneyi barındıran öğrenme ve kültür merkezi olarak kullanılmış. Daha sonra taç giyme törenleri, yabancı elçileri karşılama, tarihi anlaşmalar, toplantılar için bir merkez ve bir dönem mezar yeri olarak kullanılmış. Hatta Prens Yoroslav’ ın mezarı girişte solda.
- Katedrale giriş,katedralin kuleyi gören cephesinden değil arka tarafından yapılıyor. Gri turnikeli bir kapısı var. Biletinizi okutup içeri giriyorsunuz. Girişte katedralin maketleri, bazı orijinal malzeme ve parçalar, restorasyonlara ait belgeler, tarihi belge ve fotoğraflara yer verilen küçük bir alan var.
- Altın kapıdan girdiğinizde tam karşıda göz alıcı parlaklığıyla ana sunak yer alıyor. Altın kapıyı incelemeyi unutmayın…
- Ana sunak üstündeki kubbede ise Hz. Meryem’ in bir tasviri var. Bu mozaik çok çok önemli. Çünkü neredeyse 11.yy dan beri yani 10 yüzyıldır orada ve orijinalliğini koruyor.
- Katedrale girince hemen sol taraftan ilerlerseniz arka odasında, Kiev – Rus döneminde Kiev’ i gösteren devasa bir maket var.
- St. Sophia katedrali yüzyıllar içerisinde büyük hasarlar almış. En büyük kayıplar 1240 yılında Kiev’ i işgal eden Moğol Tatarları tarafından verilmiş.
- 18.yüzyılın başlarına kadar katedral kullanılmış ancak giderek yıpranmış ve bakımsız kalmış. 18.yy da Barok tarzda yeniden inşa edilmiş. Müze alanı içinde gördüğünüz ek binalar ve girişteki çan kulesi yapılmış. Katedralin üstündeki yaldızlı kubbe 1852’de yapılan bu restorasyon çalışmalarında eklenmiş.
- Katedral iki katlı, üst kata da çıkabiliyorsunuz. Üst kat arka odalarda katedrale ait belgeler ve parçalar sergileniyor. Yapının neredeyse tamamı mozaik ve duvar freskleriyle kaplı ve 11. yüzyılın orijinal mozaikleri ve freskleri olduğu gibi korunmuş. Eksik parçaları olan bazı mozaikler 19. yüzyılda yağlı boya ile doldurulmuş.
- Katedral içerisinde 260 metrekare mozaik ve 3000 metrekare fresk yer alıyor. Bu boyamalarda kutsal kitaplarından efsaneler, melekler, azizlerin tasvirleri, kurucu azizlerin efsaneleri ve tarihlerindeki önemli olaylar anlatılıyor. Bu eserler yüzyıllar içerisinde yangınlardan, depremlerden, savaş, yağma ve hırsızlıklardan kendini kurtararak, yüzyılları atlatıp bugüne ulaşmayı başarmış.
- Sovyet döneminde, Aziz Sophia Katedrali Sovyet Birliği tarafından din karşıtı politikalar nedeniyle yıkılmak istenmiş, ancak tarihi ve kültürel önemi nedeniyle kurtulmuş ve müzeye dönüştürülmüş. Tarihçiler ve bilim insanları bu yapıyı müze statüsüne dönüştürerek kurtarmayı başarmış fakat meydanın karşısında yer alan Mikail kilisesi bu yıkımdan kurtulamamıştır
- Gitmeden bir göreyim derseniz şu linkten sanal tur yapabilirsiniz.
- Ben tam olarak hangi duvarda hangi eser var ve anlamı nedir bilmek istiyorum derseniz de daha detaylı açıklayan katedralin eski sitesi de işte burada. Yeni turistik versiyonunda bunlar yer almıyor.
5- Müze Alanındaki Diğer Binalar
- Alandaki diğer binalar, önceleri katedralde kalan keşişlerin, rahiplerin, ihtiyaç sahiplerinin; barınma, eğitim, yemek gibi ihtiyaçları için oluşturulan binalar iken, şu an müze bünyesinde çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.
- Yandaki Aziz Sofya Katedrali gezi haritasında ve benim Google Maps haritamda da yer alan, Metropolitan House, Refektory, Consistory olarak adlandırılan yapıların çoğunda yerel sergiler var.
- Bu yapılardan görmek istediklerinize ayrı ayrı bilet alarak girebilirsiniz, ya da “Tek Bilet” alarak müze alanındaki yapıların tamamını görebilirsiniz. Tek Bilet : 200 Grivna. Açıkçası görülecek pek bir şey yok sadece yerel sergiler var.
Metropolitan House
— Haritada 3 numaralı yapı.
—St.Sophia ile karşılıklı duran bu yapı 18.yy da Kiev metropolitlerinin ikametgahı olarak inşa edilmiş. Metropolit: Hıristiyanlığın Ortodoks mezhebinde patrikten sonra gelen ve bir bölgenin din işlerinde en yetkili makamda bulunan din adamı demekmiş.
—Sovyet döneminde savaştan önce “Ukrayna Mimarlık Ofisi “olarak kullanılmış. Savaş sırasında ise komutanların evi olarak kullanılmış.
—2008 yılından beri de bina orijinal eşyalarıyla birlikte müze statüsünde gezilebiliyor.
—Metropolitan House Giriş Bileti: 50 Grivna
Zaborowski Kapısı
—Haritada 9 numaralı yapı. St. Sophia Katedrali’ nin batı girişi.
—Şu an sergi alanı olarak kullanılıyor. St. Sophia Katedralinin giriş bileti ile ziyaret edilebiliyor.
Refektory – Yemekhane Kilisesi
—Haritada 4 numaralı yapı.Kilise 2016 yılında tekrar ibadete açılmış, şu an dua ve düzenli hizmetler deva ediyormuş. St.Sophia Katedraline giriş biletinizle buraya girebiliyorsunuz.
Consistory (Kilise Yönetim Kurulu)
—Haritada 7 numaralı yapı. Burası şu an sergi odaları olarak kullanılıyor. Katedral bileti burayı kapsamıyor. İçeriyi gezmek isterseniz Bilet Ücreti: 40 Grivna
Seminary
—Haritada 6 numaralı bina. Burası din eğitimi verilen bir ilahiyat okulu olarak kullanılmış. Şu an ise Arşiv-Edebiyat ve Sanat Müzesi olarak hizmet veriyor. Ziyaret ediliyor mu bilmiyorum.
Güney Giriş Kulesi -South Entrance Tower
—Haritada 8 numaralı yapı. Ziyaret edilemiyor.
Cells of the Cathedral Elders – Konaklama yeri
—Haritada 5 numaralı yapı. Ziyaret edilemiyor.
Monks Cells – Sanırım burası Bilge Yaroslav Kütüphanesi
—Haritada 10 numaralı yapı.Ziyaret edilemiyor.
—Bunların dışında kompleks bahçesi çok büyük ve giden herkesin de fark ettiği değişik bir huzuru var. Dışarının sesi, gürültüsü aniden kesiliyor sanki. Her yerde banklar var. İnsanlar bahçesinde ağaçların altında oturup sohbet ediyor, kuşlar kelebekler çok sevimli bir ortamı var.
Aziz Sofya Katedrali – St. Sofia Cathedral Etrafındaki Güzel Mekanlar
- St.Sofia Meydanında çok güzel kafeler var. Yoruldum gezmekten, bir kahveye ihtiyacım var diyorsanız: One Little Coffee Shop’u size önerebilirim. Hem kahveleri çok güzel hem de uygun fiyatlıdır.
- Yemek yemek içinse en yakında Veterano Pizza’ yı önerebilirim. Bir miktar pahalı ancak pizzaları çok güzel.
Bunlar dışında Kiev yeme içme rehberine de buradan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımın sonuna geldim. Hepinize güzel bir gün ve iyi eğlenceler diliyorum. Yazımda bir hata ya da eksik olduğunu düşünüyorsanız lütfen bana yazın. Sizin keşfettiğiniz, bildiğiniz ilginç bir bilgi varsa lütfen lütfen bana yazın.
@hellofromworldcom
#hellofromworldfromkiev
Yasemin.
Kiev’de Her Şey Haritası
Aşağıda yer alan harita, Kiev’de gezilecek -görülecek-ilginç olabilecek her yeri kendi araştırmalarımla oluşturduğum bir rehber. Kiev gezi haritasında yer alan simgeler ve haritayı nasıl kaydedeceğiniz ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.