Kiev / Kyiv,  Avrupa,  Kiev Gezi

Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate – Kiev Altın Kapı

Kiev Gezilecek Yerler Listemizin daimi üyesi Kiev Golden Gate – Kiev Altın Kapı bölümümüze hoş geldiniz. Bugün size hem Golden Gate müze alanını hem de Kiev’in en güzel binalarını anlatacağım.

Bu Yazıda Yer Alan İçerikler

1- Kiev Golden Gate – Kiev Altın Kapı

  • Kiev Golden Gate – Kiev Altın Kapı ; Doğu Avrupa’nın en eski binalarından biridir. ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Kiev Golden Gate Nasıl Ulaşılır?

  • Golden Gate Kiev’in tam mekrezinde yer alıyor. Maidan’dan , Kireşatik’ten yürüyerek 10 dakkada ulaşabilirsiniz.
  • Metro ile gelecekseniz Zoloti Vorota istasyonunda inebilirsiniz.

Kiev Golden Gate – Kiev Altın Kapı Ziyaret Bilgileri

  • Müze : Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında açık.
  • Giriş Ücreti : 50 Grivna – yaklaşık 15 TL.

  • İçeride çok özel şeyler beklemeyin, açıkçası vaktiniz varsa içeri girin yoksa çok bir kaybınız olmayacak.
Kiev Adım Adım Gezi Rehberi Kısım 6: Golden Gate - Altın Kapı ve Kiev'in En Güzel Binaları
Kiev Gezilecek Yerler: Golden Gate – Kiev Altın Kapı – görsel

  • Kiev Liderliğinin kurucusu olan Yaroslav Mudri’nin verdiği emir ile 1017-1024 yılları arasında inşa edilmiş.
  • Konstantinopolis’ in Altın Kapısından model alınarak inşa edildiği belirtiliyor. Google’a “Konstantinapolis Altın Kapısı ” yazarsanız bizimkinin halini de görebilirsiniz.
  • Kiev Golden Gate – Kiev Altın Kapı, şehrin etrafını çevreleyen surların ana girişi olarak kullanılmış ve güneşin üzerinden doğması nedeniyle Kiev yerlileri “Gökyüzü Kapısı” adını vermişler.

Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
Kiev Gezilecek Yerler: Golden Gate – Kiev Altın Kapı
  • Bu surlar yaklaşık 3.5 km uzunluğundaymış. Golden Gate’den St.Michael Manastırına kadar bir yuvarlak çizin, o kadar geniş bir alanı kaplıyorlarmış. Golden Gate en geniş alana sahip olduğundan genelde şehre giriş kapısı olarak kullanılıyormuş.
  • Altın Kapı’ nın üst katında bir de kilise yer alıyormuş, böylece şehre giren yabancılar burasının Hristiyan şehri olduğunu anlıyormuş. Kilise bugün hala mevcut.
  • Bugün gördüğümüz yapı orijinal değil çünkü yapının neredeyse tamamı orta çağda yok edilmiş. Sadece bir kaç tonoz,kemer ve sur kalıntıları kalmış. Bugün bu parçalar yapının iç kısmında koruma altında sergileniyor.
  • Neden Altın Kapı deniyor, kapı altından değil, altın yaldızdan bile değil ki?
    – Kapı, yani bu kapı kulesi ilk yapıldığı dönemde , altın ile ödeme yapılarak yaptırılmış. O nedenle adı da altın kapı olarak kalmış.
  • 1982 yılında Kiev’in 1500. yıldönümünü kutlamak için Sovyet yetkililerin isteği üzerine, tekrar yaptırılmasına karar verilmiş. Bu konuda oldukça tartışmalar yaşanmış çünkü kapının aslında neye benzediğine dair pek çok fikir varmış. Sanatçıların resimleri, gezginlerin el yazmaları, bir kaç da eskiz dışında belge bulunmuyormuş. 2007 yılında tekrar restorasyona girmiş ve bugünkü halini almış.
  • İçerisi eskizlerin, surların kalan parçaları, Kiev Rus zamanındaki halinin 3 boyutlu modeli vs. yer aldığı bir müze olarak kullanılıyor.
  • Çatıdaki kiliseye de çıkabiliyorsunuz ama genelde kapalı oluyormuş.

Kiev Golden Gate Müze Alanının Anıtları

  • Müze alanında 2 tane anıt bulunuyor.

Yaroslav The Wise Monument – Bilge Yaroslav Anıtı

  • Bilge Yaroslav, Kiev Rus döneminin en önemli hükümdarlarındanmış. Onun dönemi  Kiev Rus’un en refah dönemiymiş.
  • Yaroslav tarafından kurulan St. Sophia Katedrali siyasi, sosyal ve ruhsal yaşamın merkezi haline gelmiş.
  • Bilge Yaroslav anıtı heykeltıraş Ivan Kavaleridze tarafından 1958′ de tasarlanmış ve 1997′ de Yaroslav döneminde şehrin ana kapısı olan Altın Kapı’ ya yerleştirmişler.
  • Bille Yaroslav, elinde St.Sophia Katedrali’nin bir maketini tutuyor ve katedralin bulunduğu alana doğru bakıyor. Katedral, Altın kapı tarafından korunuyor vurgusu yapmak için de sırtı Altın Kapı’ ya’ dönük duruyormuş.
  • Kievliler bu anıta “kekli bir adam” diyorlarmış – çünkü elinde pasta tutan birine benziyormuş. Bence ilk bakışta katedral,kilise vs olduğu anlaşılıyor.
Kiev Adım Adım Gezi Rehberi Kısım 6: Golden Gate - Altın Kapı ve Kiev'in En Güzel Binaları
Kiev Gezilecek Yerler: Golden Gate – Kiev Altın Kapı – görsel

 The Monument Of Panteleymon The Persian Cat – Panteleymon Kedi Anıtı

  • Golden Gate-Altın Kapı parkının st.sophia arafına doğru yukarı kısmında küçük bir kedi heykeli var.
  • Kedi Panteleymon , Golden Gate’e bakan bir restoranın kedisiymiş. Bütün fareleri tek tek yakalayıp yok etmeyi başaran bu kedi hem restoran tarafından hem de halkı tarafından çok seviliyormuş. Zamanla da kedi restoranla özdeşleşmiş.
  • Ancak bir gece restoranda çıkan yangında dumandan zehirlenmiş ve ölmüş. Restoran sahipleri ve halk aralarında para toplayıp 1998 yılında bu bronz heykeli yaptırmışlar. Kedinin baktığı yönde önceleri bir kuş varmış ama turistler tarafından çalınmış.
  • Elbette klasik heykel efsanesine göre kedinin başını ,kuyruğunu okşarsanız dileğiniz kabul oluyormuş.
Kiev Adım Adım Gezi Rehberi Kısım 6: Golden Gate - Altın Kapı ve Kiev'in En Güzel Binaları  2- The Monument Of Panteleymon The Persian Cat - Panteleymon Kedi Anıtı
Kiev Gezilecek Yerler: Golden Gate – Kiev Altın Kapı – görsel

Golden Gate – Altın Kapı Etrafında Görülecek Yerler

2- Zoloti Vorota Metro Durağı

  • Zoloti Varota Kiev’de herkesin favorisi metro duraklarından biri. Golden Gate – Altın Kapı’nın da tam karşısında yer alıyor. Yeşil hat üzerinde ve havaalanından gelirken genelde bu durak kullanılıyor. Daha önce kullanmadıysanız içeriyi bir görmenizi tavsiye ederim. Şimdi size hiç dikkat edilmeyen kısımları göstereceğim. Metro Giriş Bileti :8 Grivna.
  • Bu arada Dünya’nın en derin metro istasyonu 105,5 mt ile Kiev Arsenalna istasyonu. Burayı da ziyaret edebilirsiniz.
  • İstasyon 31 Aralık 1989′da Syretsko – Pecherska Hattının ilk bölümünün bir parçası olarak açılmış. Zoloti Varota istasyonu 96,5 mt derinliğinde iki yürüyen merdivenle iniliyor. Burayı özel kılan şey ise eskiliği ve derinliği değil mozaik işlemeli duvarları.
  • Zoloti Vorota istasyonu, sanatçılar Hryhoriy Korin ve Volodymyr Fedko tarafından hazırlanan toplam 80 büyük mozaik parçası yer alıyor. 2011 yılında istasyonun mozaikleri, “yeni keşfedilen kültürel miras nesneleri” olarak belgelenmiş..
Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
Kiev Gezilecek Yerler: Golden Gate Zoloti Vorota – görsel
  • 27 adet Kiev Rus Prenslerinin yer aldığı mozaik plakası bulunuyor. Ayrıca 9 adet önemli devlet adamlarını , yönetici ve azizleri tasvir eden, 8 adet de St. Sophia Katedrali, St. Michael Altın Kubbeli Katedrali, St. Cyril Manastırı ve antik Kiev’in diğer kiliselerinin mozaik plakası var.

  • Bir de Doğu Slav mitolojisinde efsanevi yaratıklar içeren 32 mozaik parçası daha var. Tüm bu yapıda, toplamda yaklaşık yarım milyondan fazla mozaik parçası kullanılmış ve sadece bir kaç ayda tamamlanmış.
Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
Karşı duvardaki altın sarısı yazıda eski rusça ile “Zoloti Vorota” yazıyor yani “Altın Kapı” – görsel

Zoloti Vorota Mozaikleri

Daha önce yazılarımda bahsettiğim kişiler var, aşağıya sadece onları ekliyorum böylece özellikle onları arayıp bulabilirsiniz. Bu moziklerde yer alan kişiler tam olarak kimdir derseniz uzun saatler sonunda bu bilgiye de ulaştım ama o kadar değerli bir çalışma olmuş ki kendi sayfasından baksanız daha iyi olacak.

1. Mozaikteki kişi “Lybed”.
-Kiev’in 4 kardeşin, Dinyeper nehrine gelip Kiev’i çok beğenmesiyle kurulduğu söyleniyor. Kiev 3 tepeli bir şehir. Erkek kardeşlerden her biri bir tepeyi almış ve en büyük abilerinin adı KYi(Кий)şehre verilmiş. Burada mozaiği olan, o kurucu kardeşlerden 4.sü kız olanı, “Lybed“.

2.Mozaikteki kişi Prenses Olga.
-Prenses Olga’yı St. Michael Manastır Meydanı’nda açıklamıştım. Kocasını öldüren kabileyi yok etmiş ve oğlunun naibi olarak tahta geçmişti. Aynı zamanda Kiev Rus’un vaftiz edilen ilk Hristiyan kadın hükümdarı.

3.Mozaik St.Volodymyr.
-Volodymyr; Volodymyr Hill ve içindeki Volodymyr The Great Monuments ayrıca Kiev’de görünce güzelliğinden şoka girdiğim St.Volodymyr Kilisesi onun onuruna inşa edilmiştir.

  • İngiliz The Guardian gazetesi 2013 yılında Kiev’deki Zoloti Vorota (Golden Gate) metro istasyonu, Avrupa’nın en etkileyici 22 metro istasyonu listesine dahil etmiş.
  • Tabiki ben Kiev’e gittiğimde bu bilgilere Türkçe sayfalarda ulaşamadım ve her kolonda mozaik olduğunu bilmiyordum, avizelerden dolayı güzel dediklerini sanmıştım.
  • Siz bir 30 dakika içeriye ayırın, çok değerli sanat eserleri bunlar. Unutmadan burası iş çıkışı ve sabah işe gidiş saatinde bir kalabalık oluyor kelimelerle anlatmam mümkün değil.
  • Kiev metroları bir harika, başka güzel istasyonlar var mı derseniz; Kiev’in En Güzel Metro İstasyonları yazımdan ulaşabilirsiniz.
  • Şehrin çıkışına giden tarafta, Kiev’in koruyucu azizi olan Başmelek Mikail‘i tasvir eden bir mozaik bulunuyor.
  • Diğer tarafta ise o zamanlar Sovyetler Birliği’nin başkenti Moskova’yı simgeleyen Saint George tasvir edilmiştir. St.Geoge konusu ise ilginç çünkü Hristiyanlıkta St.George olarak geçen kişi İslam’da Hz.Hızır olarak biliniyor.

3-House Baron Steingel – Baron Steingel Evi

  • Baron Kalesi veya Podgorsky Evi, 1898 yılında Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş. Bina hakkında turistik ilginç hiçbir şey yok ne yazık ki. Sadece dışı çok güzel. Bina kullanılmıyor, alt katında galeri gibi bir dükkan var.
Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
House Baron Steingel – Baron Steingel Evi –görsel

4- Karayimsʹka Kenasa-Karaite Kenesa- Actor’s House Oyuncular Evi

  • Karaite Kenesa , Karaite yahudiliğine ait bir sinagogmuş. Ünlü mimar Gorodetsky tarafından (ünlü Canavar Ev‘in mimarı ) 1902 yılında İtalyan heykeltıraş Elio Sal’ın da desteğiyle inşa edilmiş. Rengi daha açıkmış orijinalinde ama giderek toz ve kirden koyulaşmış.
  • Günümüzde, Ukrayna Aktörler Evi olarak biliniyor. Şu an konserler, müzik dinletileri vs yapılıyor, hatta akustiği çok iyiymiş. Etkinlik biletlerini Kiev’in Biletix’i kontramarka ‘da ya da kendi sitesinden alabilirsiniz.
  • Kiev’de bale,opera,konser dinleyebileceğiniz mekanları bu yazımda yazmıştım.
Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
Kiev Gezilecek Yerler: Karayimsʹka Kenasa – görsel

5- Kiev’in En Güzel Binaları

  • Actor’s House ‘ın tam karşısında yan tarafta görselini paylaştığım kırmızı bina çok güzeldir. Bu binayı kaçırmayın. Kırmızı evin iki solunda mavi bir bina daha var. Onun da balkonları çok güzel. Bir bakarsınız buraya kadar gitmişken.
  • 1910 yılında Albay Leonid Rodzianko için inşa edilmiş bu güzel Kiev konağı. Şu an tiyatro gösterileri için kullanılıyormuş.
Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com

6- Kiev Duvar Boyama Sanatı – Kargalar – Dvir Z Krukamy

  • Golden Gate – Altın Kapı’ nın bir üst sokağında, Altın Kapı’ ya yaklaşık 4 dakika yürüme mesafesinde gizli bir avluda Kiev’in en sevimli duvar resmi yer alıyor.
  • Resmin hemen altında da “Каштан” kestane anlamına gelen minik bir cafe var ve kahveleri çok ucuz.
  • Bu avluda kafes içinde kargalar göreceksiniz. 1991 yılında bir karga buraya yuva yapmış, mahalle halkının beslemesiyle de hiç ayrılmamış. Daha sonra bir kaç yaralı kuş daha gelmiş ve buraya kuşlar için bu kafes yapılmış çünkü sokak hayvanları onlara saldırıyormuş. Birkaç, birkaç derken burada bir karga evi oluşmuş.
  • 2015 yılında da kafesin tam karşısındaki binanın duvarına Oleksandr Brittsev bir çalışma yapmış. Burada siyah kuşlar bilgeliği beyaz kuş ise umudu temsil ediyor. Bu güzel duvar sanatı haritamda “Dvir Z Krukamy” olarak kayıtlı.

SÜRPRİZ BONUS : Haritada yakınlara bir hediye kutusu bıraktım, bu noktada sizi bir sürpriz bekliyoooor.

Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
Kiev Mural- Kargalar Duvar Boyama Çalışması “Dvir Z Krukamy “olarak haritamda kayıtlı – görsel

7- Prybutkovyy Budynok Sirotkina – Sirotkin Apartmanı – Hotel Prag

  • Sirotkin Evi , 1902 yılında ,Kiev’in 42.5 mt yükseklik ile en uzun eviymiş. Konak, kiralanmak üzere ticari bir apartman binası olarak inşa edilmiş,mağazalar, daireler ve eczane barındırıyormuş.
  • Binanın popüler olabilecek tek özelliği ,Yazar Mikhail Bulgakov “Beyaz Muhafız” adlı romanında, binanın zemin katında bulunan “Marquis”” adlı bir kafeden bahsetmesi.
  • Sovyet döneminde bir otel varmış, onlar çekilince boş kalmış. Sanırım bu evin uğursuzluğu mali kriz olmuş çünkü evin geçmişinde ilk sahibi inşaatın başında iflas etmiş evi satmış. İkinci sahibi evi inşa ettirirken ülkede mali kriz çıkmış, kredilerle zorlukla tamamlamışlar ama o da mali sorunlar yaşamış. Ev adını da ikinci sahibinden alıyor. Alexander Sirotkin.
  • Evler şirketlere, devlet kurumlarına ,kişilere kiraya verilmiş ama hep el değiştirmiş. 80‘ lerde evin ikinci katı içinde kiracılar varken çökmüş. 90‘ larda yangın çıkmış. 2000‘ lerde otel yapmak için bir şirket almış yine mali kriz nedeniyle yapamamış. 2015 ‘de İstanbul merkezli Rönesans inşaat şirketi “Renaissance Kiev Hotel “adıyla bir otel açacakmış ancak mali kriz nedeniyle proje olarak kalmış. Sadece şirketin ismi duruyor şu an.
Kiev Gezilecek Yerler 6: Kiev Golden Gate - Kiev Altın Kapı » www.hellofromworld.com
Kiev Gezilecek Yerler: Prybutkovyy Budynok Sirotkina – görsel

Kiev Golden Gate Etrafındaki Güzel Mekanlar

  • Golden Gate etrafında çok fazla kahve ve yemek seçeneğiniz var. Geleneksel Ukrayna mutfağını denemek isterseniz yakınlarda Mitla’yı önerebilirim.
  • Atıştırmalıklar için Small Talking’i kahve içinse hemen köşedeki Aroma Kava’yı öneririm. Aroma Kava‘ nın kahve bardakları müthiş güzeldir.

    Bunlar dışında Kiev yeme içme rehberine de buradan ulaşabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Hatalı ya da eksik bilgi olduğunu düşünüyorsanız lütfen bana ulaşın. Paylaşmak istediğiniz eğlenceli bir turist aktivitesi varsa lütfen kesin ulaşın, rehberi güncelleyelim.

@hellofromworldcom
#hellofromworldfromkiev
Yasemin.

Kiev’de Her Şey Haritası

Aşağıda yer alan harita, Kiev’de gezilecek -görülecek-ilginç olabilecek her yeri kendi araştırmalarımla oluşturduğum bir rehber. Kiev gezi haritasında yer alan simgeler ve haritayı nasıl kaydedeceğiniz ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir